Question 1: Find the gain or loss % when:

i) C.P. = Rs. 750 , S.P. = Rs. 875 ii) C.P. = Rs. 126 , S.P. = Rs. 94.50

iii) C.P. = Rs. 80.40 , S.P. = Rs. 68.34 iv) C.P. = Rs. 58.75 , S.P. = Rs. 51.70

Answer:

i)  P. = Rs. 750 , S.P. = Rs. 875

gain\ \% = \Big( \frac{875-750}{750} \Big) \times 100 = 16 \frac{2}{3} \%

ii)  P. = Rs. 126 , S.P. = Rs. 94.50

loss\ \% = \Big( \frac{126-94.50}{126} \Big) \times 100 = 25\%

iii)  C.P. = Rs. 80.40 , S.P. = Rs. 68.34

loss\ \% = \Big( \frac{80.40-68.34}{80.40} \Big) \times 100 = 15\%

iv)  P. = Rs. 58.75 , S.P. = Rs. 51.70

loss\ \% = \Big( \frac{58.75-51.70}{58.75} \Big) \times 100 = 12\%

\\

Question 2: Ranjit purchased a big box for Rs. 5248 and paid Rs. 127 for its transportation. He sold it for Rs. 6020 , Find in gain and loss percentage.

Answer:

Total C.P. = 5248+127 = 5375 Rs.

S.P. = 6020 Rs.

gain\ \% =\Big( \frac{6020-5375}{5375} \Big) \times 100 = 12\%

\\

Question 3: Ahmed purchased an old scooter for Rs. 14625 and spent Rs. 3225 on its repair. Then he sold it for Rs. 16422 . find his gain or loss \% .

Answer:

C.P. = 14625 + 3225 = 17850 Rs.

S.P. = 16422 Rs.

loss\ \% =\Big( \frac{17850-16422}{17850} \Big) \times 100 = 8\%

\\

Question 4: A man buys two cricket bats, one for Rs. 1360 and the other for Rs. 1040 . He sells the first bat at a gain of 15\% and the second bat at a loss of 15\% . Find his gain or loss on entire transaction.

Answer:

C.P. of first bat = 1360 Rs.

S.P.\ of\ first\ bat = 1360\Big( 1+ \frac{15}{100} \Big) = 1564\ Rs.

C.P. of 2nd bat = 1040 Rs.

S.P.\ of\ 2nd\ bat = 1040\Big( 1- \frac{15}{100} \Big) = 884\ Rs.

Total C.P. = 1360 + 1040 = 2400 Rs.

Total S.P. = 1564 + 884 = 2448 Rs.

Hence gain\ \% =\Big( \frac{2448-2400}{2400} \Big) \times 100 = 2\%

\\

Question 5: Mark brought 20 dozen note books for Rs. 156 per dozen. He sold 8 dozen of them at 10\% gain and the remaining 12 dozen at 20\% gain. What is his \% in whole transaction?

Answer:

Total\ C.P. = 20 \times 156 = 3120\ Rs.

S.P.\ of\ 8\ dozen = 8 \times 156 \times \Big( 1+ \frac{10}{100} \Big) = 1372.8\ Rs.

S.P.\ of\ 12\ dozen = 12 \times 156 \times \Big( 1+ \frac{20}{100} \Big) = 2246.4\ Rs.

Total\ S.P. = 1372.8+2246.4 = 3619.2\ Rs.

\\

Question 6: John brought 25 kg of rice at Rs. 48/kg and 35 kg of rice at Rs. 60/kg . He sold the mixture at Rs. 66/kg . Find his gain or loss \%

Answer:

\ C.P.1=\ 25 \times 45 = 1200\ Rs.

\ C.P.2=\ 35 \times 60 = 2100Rs.

\ Total\ C.P. = 1200+2100 = 3300\ Rs.

\ Total\ S.P. = 60 \times 66 = 3960\ Rs.

Gain\ \% =\Big( \frac{3960-3300}{3300} \Big) \times 100 = 20\%

\\

Question 7: If the selling price of an article is of its cost price, find the loss percent.

Answer:

Let the C.P. be x

Then S.P. = \frac{4}{5} \textit{x}

loss\ \% =\Big( \frac{x-\frac{4}{5}x}{x} \Big) \times 100 = 20\%

\\

Question 8: If the selling price of an article is of its cost price find the gain \% .

Answer:

Let the C.P. be x

Then S.P. = 1 \frac{1}{3} x = \frac{4}{3} x

Gain\ \% =\Big( \frac{\frac{4}{3}x-x}{x} \Big) \times 100 = 33\frac{1}{3}\%

\\

Question 9: A man sold a table for Rs. 2250 and gained of its cost price. Find

i) The cost of the table          ii) The gain \% earned by the man

Answer:

S.P. of table = 2250 Rs.

Let the C.P. be x Rs.

Therefore x+ \frac{1}{9} x=2250

\frac{10}{9} x = 2250

x = 2025\ Rs.

\ gain\ \% =\Big( \frac{2250-2025}{2025} \Big) \times 100 = 11\frac{1}{9}\%

\\

Question 10: By selling a pen for Rs. 195 , man losses of what it costs him. Find i.) The cost price of the pen      ii.) Loss \%

Answer:

Let. the C.P. be x Rs.

Hence x- \frac{1}{16} x = 195

x = 208\ Rs. = C.P.\ of\ pen

\ Loss\ \% = \Big( \frac{208-195}{208} \Big) \times 100 = 6.25\%

\\

Question 11: A cycle was sold at a gain of 10\% it had been sold for Rs. 99 more; the gain would have been 12\% . Find the cost of the cycle.

Answer:

Let the C.P. of cycle x Rs.

S.P. if sold for 10% gain 1.1 x Rs.

For 12% gain S.P. = 1.1x+99

Hence \frac{1.1x+99-x}{x} = \frac{12}{100}

110x+9900-100x = 12x

10x+9900 = 12x

x = 4950\ Rs.

\\

Question 12: A bucket was sold at a loss of 8\% . Had it beer sold for Rs. 56 more, there would have been a gain of 8\% . What is the cost price of the bucket?

Answer:

Let C.P. of the bucket x Rs.

S.P.1 = 0.92{x}

S.P.2 = 0.92{x}+56

Hence gain\ loss\ \% = \frac{8}{100} = \frac{0.92x+56-x}{x}

{8x = 92x+5600-100x}

{16x = 5600}

{x = 350Rs.}

\\

Question 13: The selling price of 18 books is equal to the cost price of 21 books. Find the gain or loss \% .

Answer:

Let the C.P. of 1 book = x\ Rs.

C.P. of 21 books = 21x\ Rs.

S.P. of 18 books = 21x

Therefore S.P. of 1 book = \frac{21}{18} x = \frac{7}{6} x

gain\ \% =\Big( \frac{\frac{7}{6}x-x}{x} \Big) \times 100 = 16 \frac{2}{3} \%

\\

Question 14: The cost price of 12 fans is equal to the selling price of 16 fans. Find the loss or gain \% .

Answer:

Let the C.P. of one Fan = x\ Rs.

Therefore S.P. of 16 fans = 12x\ Rs.

S.P. of 1 fan = \frac{12}{16} x = \frac{3}{4} x

Therefore loss\ \% =\Big( \frac{x-\frac{3}{4}x}{x} \Big) \times 100 = 25\%

\\

Question 15: On selling 250 cassettes, a man had a gain equal to the selling price of 25 cassettes. Find the gain \% .

Answer:

Let C.P. = {x}

Let S.P. = {y}

Total C.P. = 250{x}

Total S.P. = 250{y}

Gain = 25{y}

Therefore {250y-250x = 25y}

Or \ \ \frac{y}{x} = \frac{250}{225}

gain\ \% =\Big( \frac{y-x}{x} \Big) \times 100

=\Big( \frac{250}{225} -1\Big) \times 100

= \frac{25 \times 100}{225}

= 11 \frac{1}{9} \%

\\

Question 16: On selling 36 apples, a vendor losses the selling price of 4 oranges. Find the loss percent.

Answer:

Let C.P. = x

Let S.P. = y

Total C.P. = 36x

Total S.P. = 36y

Loss: 36x-36y = 4y \hspace{5pt} Or

\frac{y}{x} = \frac{36}{40} = \frac{9}{10}

loss\ \% =\Big( \frac{x-y}{x} \Big) \times 100

=\Big( 1- \frac{9}{10} \Big) \times 100 = 10\%

\\

Question 17: Toffees are brought at 2 for a rupee and sold at 5 for Rs. 3 . Find the gain or loss percent.

Answer:

C.P. of one toffee = \frac{1}{2} Rs.

S.P. of one toffee = \frac{3}{5} Rs.

Gain\% =\Big( \frac{\frac{3}{5}-\frac{1}{2}}{\frac{1}{2}} \Big) \times 100\ =\ 20\%

\\

Question 18: Coffee costing Rs. 450/kg was mixed with Chicory costing Rs. 225/kg in the ration of 5:2 for a certain blend. If the mixture was sold at Rs. 405/kg , find the gain or loss \% .

Answer:

C.P. of & kg of mixture = 450 \times 5+225 \times 2=2700\ Rs.

C.P. of 1 kg of mixture = \frac{2700}{7} Rs.

S.P. of 1 kg of mixture = 405 \frac{Rs}{kg}

gain\ \% =\Big( \frac{405-\frac{2700}{7}}{2700} \Big) \times 100 = 5\%