Question 1: Express using decimals:

(i)  408 paise in rupees   (ii)  17 rupees 86 paise in rupees

(iii)  673 mm in meters   (iv)  72 cm in kilometres

(v)  481 mg in grams   (vi)  92 kg 45 g in kilograms

Answer:

(i)  408 paise in rupees = 4.08 Rupees

(ii)  17 rupees 86 paise in rupees = 17.86 Rupees

(iii)  673 mm in meters = 6.73 meters

(iv)  72 cm in kilometres = 0.00072 Kilometres

(v)  481 mg in grams = 0.481 grams

(vi)  92 kg 45 g in kilograms = 92.045 kilograms

\\

Question 2:  Aditya traveled 28.96 km by car while Sriraj traveled 91.48 km. Who traveled more and by how much?

Answer:

Siraj traveled more because 91.48 > 28.96

Siraj traveled (91.48 - 28.96) = 62.52 Km

\\

Question 3: A trader bought a notebook for 27.50 , a book for Rs. 198.43 and a pen for Rs. 145.65 . He sold all the three things for Rs. 375 . Find his profit or loss.

Answer:

Total cost to the trader = 27.50 + 198.43 + 145.65 = 371.58 Rs.

Total Selling Price = 375 Rs.

Profit = Selling Price – Cost Price = 375 - 371.58 = 3.42

\\

Question 4: By how much should 491.18 be decreased to get 209.76 ?

Answer:

491.18 - x = 209.76

Therefore x = 281.42

\\

Question 5: The cost of one electric oven is Rs. 75 . Find the cost of 47 such electric ovens.

Answer:

Cost of 47 electric ovens = 2489.75 \times 47 = 117018.25 Rs.

\\

Question 6: One gram of gold costs Rs. 40 . How much does a bracelet made of 48.28 g of gold cost?

Answer:

The bracelet cost = 3197.40 \times 48.28 = 154370.472 Rs.

\\

Question 7: A car covers 9.7 km on one liter of petrol. How much distance will it cover in 52.56 litres of petrol?

Answer:

Distance covered = 9.7 \times 52.56 = 509.832

\\

Question 8: Find the average of the numbers 17.56, 22.43, 91.35 and 48.3 .

Answer:

Average = \frac{(17.56 + 22.43 + 91.35 + 48.3)}{4} = 44.91

\\

Question 9: The perimeter of a polygon is 25.34 cm. If the length of each side of the polygon is 3.62 cm, then find the number of sides of the polygon.

Answer:

Number of sides of the polygon = \frac{25.34}{3.62} = 7

\\

Question 10: How many pieces of plywood, each 0.55 cm thick, are required to make a pile 2.53 m high?

Answer:

Number of pieces = \frac{(2.53 \times 100)}{0.55} = 460

\\

Question 11: A sum of Rs. 6512 was divided among 100 boys and girls in such a way that each boy gets Rs. 60 and each girl gets Rs. 52.40 . Find the number of girls.

Answer:

Let the number of girls be x

x \times 52.40 + (100-x) \times 73.60 = 6512

x = \frac{848}{21.2} = 40

\\

Question 12: An employee may claim~ 50 for each km which he travels by taxi and~ 9.25 for each km he drives his own car. If in a particular day he claimed Rs. 779 for travelling a distance of 80 km, how many km did he drive his own car?

Answer:

Let the km traveled by car = x

12.50 \times (80 - x) + 9.25 \times x = 779

x = \frac{221}{3.25} = 68 km by his own car.