Question 1: A person purchases a wrist-watch costing Rs. 540. The rate of sale Tax is 8%. Find the total amount paid by the person for the watch.

Answer:

Sales price of the wrist watch = Rs. 540

Sales Tax  = 8\% \ of \ Rs. \ 540 = \frac{8}{100} \times 540 = Rs. \  43.2

Total amount to be paid   = Rs. \ 540+ Rs. 43.2 = Rs. \ 583.20

\\

Question 2: A person paid Rs. 345.60 as Sales Tax on a purchase of Rs. 3840. Find the rate of Sales Tax.

Answer:

Sales price of the wrist watch = Rs. 3840 

Sales Tax  = x\% \ of \ Rs. \ 3840 \Rightarrow  \frac{x}{100} \times 3840 = 345.60 \Rightarrow x = 9\% 

\\

Question 3: The price of a washing machine, inclusive of Sales tax, is Rs. 13530. If the Sales Tax is 10% find its basic cost price. [2003]

Answer:

Let Sales Price of the washing machine be  = Rs. x 

Total amount paid   = Rs. \ 13530 

Sales Tax  = 10\% \ of \ Rs. \ x 

Therefore x+10\% \ of \ Rs. \ x = 13530 \Rightarrow x = Rs. \ 12300 

\\

Question 4: A person purchases biscuits costing Rs. 158 on which the rate of Sales Tax is 6%. That person also purchases some cosmetic good costing Rs. 354 on which the rate of Sales Tax is 9%. Find the total amount to be paid by the person.

Answer:

Sales price of the biscuit = Rs. 158 

Sales Tax  = 6\% \ of \ Rs. \ 158 = \frac{6}{100} \times 158 = Rs. \  9.48

Sales price of the cosmetic good = Rs. 354 

Sales Tax  = 9\% \ of \ Rs. \ 354 = \frac{9}{100} \times 354 = Rs. \  31.86

Total amount to be paid   = Rs. \ (158+9.48)+ Rs. (354+31.86) = Rs. \ 553.34 

\\

Question 5: A person purchases some article costing Rs. 5460. The shopkeeper charged Sales Tax at 8% As the person wanted to take the articles purchased outside the State, the shopkeeper charged 3% as Central Sales Tax on the actual price of the articles. Find the total mount the person had to pay for the articles.

Answer:

Sales price of the article = Rs. 5460

Sales Tax  = (8+3)\% \ of \ Rs. \ 5460 = \frac{11}{100} \times 5460 = Rs. \  600.60

Total amount to be paid   = Rs. \ 5460+ Rs. 600.60 = Rs. \ 6060.60 

\\

Question 6: The marked price of two articles A and B together is Rs. 6000. The sale tax on article A is 8% and that on article B is 10%. If on selling both the articles, the total sales tax collected is Rs. 552, find the marked price of each of the articles A and B.

Answer:

Sales price of the article A = Rs. x 

Sales price of the article B = Rs. (6000-x)

Sales Tax  on A  =8\% \ of \ Rs. \ x = \frac{8}{100} \times x 

Sales Tax  on B  =10\% \ of \ Rs. \ (6000-x) = \frac{10}{100} \times (6000-x) 

Total Sales Tax paid   = Rs. \ 552 

\Rightarrow \frac{11}{100} \times x +  \frac{10}{100} \times (6000-x) = 552  

Sales price of the article A  = x = Rs. \ 2400

Sales price of the article B = (6000-x) = Rs. \ 3600

\\

Question 7: A person buys a leather coat costing Rs. 3600, the rate of sales Tax being 10%. She asks the shopkeeper to reduce the price of the coat to such an extent that she does not have to pay anything more than Rs. 3366 including Sales Tax. Calculate:

  • The reduction needed in the cost price of the coat.
  • The reduction as percent.

Answer:

Sales price of the Leather coat = Rs. 3600 

Let discounted Sales price of the Leather cost = Rs. x 

Sales Tax  on the coat  =10\% \ of \ Rs. \ x = 0.1 x 

Total amount paid x+0.1x = 1.1x = 3366 \Rightarrow x = Rs. \ 3060

Therefore the discount = 3600-3060 = Rs. \ 540

\% \  reduction = \frac{540}{3600} \times 100 = 15\%

\\

Question 8: The price of a T.V. set inclusive of Sales Tax of 9% is Rs. 13407. Find its marked price. If Sales Tax is increased to 13%, how much more does the customer has to pay for the T.V. [2002]

Answer:

Let Sales price of the T.V. = Rs. x

Sales Tax  on the T.V.  =9\% \ of \ Rs. \ x = 0.09 x 

Total amount paid x+0.09x = 1.09x = 13407 \Rightarrow x = Rs. \ 12300 

If Sales Tax  on the T.V.  =13 \% \ of \ Rs. \ 12300 

The customer will have to pay  (13-9)\% \times 12300 = Rs. \ 492    more.

\\

Question 9: The price of an article is Rs. 8250 which includes Sales Tax at 10%. Find how much more or less does a customer pay for the article, if the Sales Tax on the article:

  • Increases to 15%
  • Decreases to 6%
  • Increases by 2%
  • Decreases by 3%

Answer:

Total amount of the article = Rs. 8250 

Let the Sales Price of the article = Rs. x 

Sales Tax  on the article  =10\% \ of \ Rs. \ x = 0.1 x 

Therefore x+0.1x = 8250 \Rightarrow x = Rs. \  7500

Sales Tax paid  on the article  =10\% \ of \ Rs. \ 7500 = Rs. \ 750 

If you Increases Sales Tax to 15%, then the person will have to pay                                \frac{(15-10)}{100} \times 7500 = Rs. \ 375  more.

If you Decrease Sales Tax to 6%, then the person will have to pay                                    \frac{4}{100} \times 7500 = Rs. \ 300 less.

If Sales Tax increases by 2%, then the person will have to pay                                         \frac{2}{100} \times 7500 = Rs. \ 150  more.

If Sales Tax decreases by 3%, then the person will have to pay                                        \frac{3}{100} \times 7500 = Rs. \ 225  less

\\

Question 10: A bicycle is available for Rs. 1664 including Sales Tax. If the list price of the bicycle is Rs. 1600, Find:

  • The rate of Sales Tax.
  • The price, a customer will pay for the bicycle if the Sales Tax is increased by 6%.

Answer:

Total price of the bicycle = Rs. 1664 

Sales Price of the bicycle = Rs. 1600

Sales tax paid = (1664-1600) = Rs. \ 64

Rate of Sales Tax = \frac{64}{1600} \times 100 = 4\%

Sales Tax  on the bicycle  =10\% \ of \ Rs. \ 1600 = 1600 

Total amount paid 1600+160 =  Rs. \ 1760 

\\

Question 11: When the rate of Sale-tax is decreased from 9% to 6% for a colored T.V. a person will save Rs. 780 in buying this T.V. Find the list price of the T.V.

Answer:

Let Sales Price of the T.V. = Rs. x 

Saving on Sales Tax = \frac{3}{100} \times x = 780 \Rightarrow x = Rs. \ 26000

\\

Question 12: A shopkeeper sells an article for Rs. 21384 including 10% sales-Tax. However, the actual rate of sales-tax is 8%. Find the extra profit made by the dealer.

Answer:

Total amount of the article = Rs. 21384 

Let Sales Price of the article = Rs. x 

Sales Tax  on the article  =10\% \ of \ Rs. \ x = 0.1 x 

Therefore x+0.1x = 21384 \Rightarrow x = Rs. \  19400

But the acutal rate of sales tax should be 8%. That means the dealer is making 2% extra gain = \frac{2}{100} \times 19400 = Rs. \ 388.80