Question 1: Write down the coordinates of each of the points P, Q, R, S, T, U and V shown in the adjoining graph.

2019-03-09_11-45-09

Answer:

P(2,3), Q(-3, 2), R(-2, -3), S(4, -2), Y(2, 0), V(-3, 0), U(0, -2)

\\

Question 2: Plot the following points in rectangular coordinate system. In which quadrant do they lie? i) P (5, 7) (ii) Q (-3, 4) (iii) R (- 2, - 5) (iv) S (2, - 7) (v) T (- 2,0) (vi) U(0,7) (vii) V(0,-4) (vii) W(-3,-3) .

Answer:

2019-03-09_11-59-23

\\

Question 3: On which axis do the following points lie? (i) P (5,0) (ii) Q (0, - 2) (iii) R (- 4, 0) (iv) S (0,5)

Answer:

(i) P (5,0)  - Lies \ on \ y-axis            (ii) Q (0, - 2) - Lies \ on \ x-axis

(iii) R (- 4, 0) - Lies \ on \ y-axis       (iv) S (0,5) - Lies \ on \ y-axis

\\

Question 4: Plot the points (- 2, 0), (2, 0), (2, 2), (0, 4), (- 2, 2) and join them in order. What figure do you get?

Answer:

2019-03-09_12-10-54

\\

Question 5: Let ABCD be a square of side 2a . Find the coordinates of the vertices of this Square when

(i) A coincides with the origin and AB and AD are along OX and OY respectively.

(ii) The center of the square is at the origin and coordinate axes are parallel to the sides AB and AD respectively.

Answer:

i) 2019-03-09_12-22-47

ii) 2019-03-09_12-24-05

\\

Question 6: The base PQ of two equilateral triangles PQR and PQR' with side 2a lies along Y axis such that the mid-point of PQ is at the origin. Find the coordinates of the vertices R and R' of the triangles.

Answer:

2019-03-09_13-33-40

\\

Question 7: Draw the quadrilateral whose vertices are:

(i) P (1, 1), Q(2,4), R(8,4) and S (10,1)

(ii) A (-2, 2), B (- 4, 2), C (- 6,- 2) and D (- 4, - 2)

(iii) P (1, 4), Q(-5, 4), R(-5,- 3) and S (1,-3)

Name the type of quadrilateral so formed in each case.

Answer:

i)

2019-03-09_13-42-06
Trapezium

ii)

2019-03-09_14-05-12
Parallelogram

iii)

2019-03-09_14-12-47
Rectangle

\\

Question 8: Plot the points O (0, 0), P (4,0) and Q (2, 6) in a rectangular coordinate system. Mark midpoint of OP as L . Write its coordinates. Draw the median of \triangle OPQ passing through Q and write the coordinates of its centroid.

Answer:

2019-03-09_14-43-06

\\

 

Advertisements